Friday, November 28, 2008

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat pengunjung blog aku…kali ni aku nk berkongsi n menceritakan pengalaman aku time balik kampong ari 2..kali ni lain skit dari sebelum ni..disebabkan nk mencuba sesuatu yg baru,kali ni geng2 aku baliik ngn moto..jauh 2..melake-àkelantan..huhu..nk tau lg bace tentatif kat bawah ni....tentatif?lebey kurang la..ngeh3

24 November 08’

5.38am-Bertolak dari kolej kediaman

Asalnyer kami rancang nk bertolak pukul 4am lg..tp paham2 la..jnjji melayu..mmg aku dah agak dah..dah hampir nk masuk subuh dah…so kami semuanya 6 orang, berbekalkan 4 jibik motor n sebuah keter (keter ni hanye tempat letak barang,hanye muat 2 org jer)n berbekalkan doa..kami memulakan pengembaraan kami..

6.10am-Bertolak dari petronas selepas solat subuh

Disebabkn kami bertolak “terawal” dari mase yg di jnjji kn..ni lah jadinyer..stesen mnyak ni xjaoh dari kolej kediaman…baik smayang kt kolej jer..wah3

7.50am-Sarapan diSegamat(di gerai makan Hajjah Nafisah Ibrahim a.k.a nenek mertua)

Disebabkan perut ni dah banyak kali mendedangkan lagu..so kami terpakse berhenti..disebabkan kami?err..ni masih xmatang..budak yg ambik order ktorg pom kne kaco..katenyer baru form 3..tulun nnek time cuti dekolah..baik bdk ni..ngeh3..no jer xdapat yet..ngeh3..(tgk gambar n click pade gambar)

8.15am-Sambung perjalanan

Kami meneruskan perjalanan kami yg ,masih lg jaOh..time ni lah kejadian yg xdapat dilupekan terjadi..dimane keter yg dinaiki oleh member aku hampir %$#!!* gara2 tertidur time tgh memandu..nasib baik kawan yg berada di sebelah tersedar dari tidur apabila keter sudah berada di tepi jalan n sempat membetulkan sterintg keter n mengejutkan driver..fuh!!!aku juge kne mcm 2 jgk..maybe tertidur dalam bape saat..ape yg aku betul2 dapat rase time 2 seperti ade sesuatu yg goncang badan aku n aku tersedar..angin kot..nasib baik moto 2 stabil lg..fuh!!yela..tidur just setengah jam jer..tdo pkul 3.00am n kne bngun dah pkul 4.00am td…ngantok gler

9.19am-Tibe di Muadzam

10.30am-Tibe di Universiti Malaysia Pahang(UMP)

Setibenyer di sini..satu kesilapan telah kami buat..disebabkn kami berkumpul di hadapan pintu masuk UMP,pakgad n makgad kt situ agaknyer syak yg ktorg ni bkn students citu..so kitorang xberani nk masuk..wah3..so dengan berbekalkan enset 33skupang i,kami informkn kat member student UMP..so ktorg menghabiskan mase kt Bandar kuantan untuk menggu mase sesuai..ptg 2 berjaye jgk masuk..walaupom ari ni hujan..tp alhamdulilah xde yg lebat sangat…mlm 2 aku tdo mati sbb keletihan yg tramat sgt..pkul 6.00pm dah tdo n bngun semula lebey krg pkul 10.00pm n tdo plak kemudia pkul 1.00am..zzZZ

25 November 08’

8.45am-Sarapan Pagi

Macam biase..yg dijangkakan..kali ni ktorg janji tok bertolak pkul 7am..tp time ni baru p sarapan..

9.15am-Bertolak dari UMP

11.15am-Tibe diKemaman

11.37am-Berehat dipantai Kemasik(lihat gambar n click pade gambar)

1.30pm-Bertolak menruskan perjalanan

3.00pm-Tibe diKuala Terengganu

3.24pm-Tibe di Taman Tamadun Islam-Masjid Kristal(lihat gambar n click pade gambar)

4.30pm-meneruskan perjalanan

5.00pm-Tibe di rumah cikgu member(yg mengajar kt MRSM KT time form 5)

6.05pm-Meneruskan perjalanan

Sebelum meneruskan perjalanan..kt sini lah kami berpisah dengan salah sorg member ..so perjalanan kami di teruskan dengan hanye 3jibik motor n sebuah keter ..perjalanan kami kali ni lebih mencabar n berisiko disebabkan hujan yg turun dengan lebatnyer..dengan berbekalkan pesanan rakan..”baru hujan air, bukan hujan api di akhirat..”…so kami redah jge dengan berbekalkn bantuan dari lampu kerete walaupom sukar untuk kami melihat ..

9.00pm-Berhenti semayang

9.30pm-Meneruskan perjalanan

9.45pm-Sampai dirumah member sorg lg

10.00pm-Meneruskan perjalanan

Perjalanan di teruskan walaupon hujan masih lg lebat

10.20pm-Masuk sempadan Kelantan…yeah!!!!!

11.10pm-Tibe diBachok umah member

11.14pm-Sambung perjalanan

11.30pm-Tibe diumah member lg sorg

11.37pm-Meneruskan perjalanan

11.48pm-Tibe dirumah aku!!!

Selepas 2 kawan aku sorg2 meneruskan perjalanan dia yg berbaki lebey kurang 500m jer lg..wah3..alhamdulilah kami semuasampai dengan selamat walaupom mmg ade bnyak yg nyaris2 2..biaselah..tp yg penting kami slamat sampai walaupom SEBENARNYER xde satu pom family antara kami yg tau kami pulang ngn motor..So terpakselah memekakkan telinga..ngeh3..

wassalam




Friday, November 7, 2008

beZDay..

Birthday?...birthday taOn ni mmg spesel skit r sambut…mmg sakit ati ah..xpuas ati pom ade..kalo org lain sambut birthday p la mkn ker, ada kek la, n mcm2 la…aku pom dapat,cme xdapat kek,dapat rase bahan2 buat kek..tepung n telur..time kasih la pade kwn2 aku yg telah knekan aku dengan suprise ni..egtkan pade mlm 4 ari bulan tue dah abis la lepas aku Berjaya meloloskan diri dr serangan bdk2 rumah aku, kne pom kne skit jer..dah la nk eXam esok tue..nasib baik terlepas..yg xdi sangke, pade ari 7 ari bulan plak, mlm..pg 2 baru jer abis 1 paper yg teramat ssh,so mlm 2 dok la layan citer sbb gap paper strusnyer smggu lbh jgk la lamenyer..bler abis tgk, tibe2 je ramai semacam plak datang bilik aku,bkn bdk2 umah aku,tp geng2 aku..aku dah agak dah ni kalo ramai2 mcm ni..mati aku kali ni.. ptt la rumate aku sblum 2 datang tanye pasal kamera..mmg truk la kne belasah ngn tepung n telur…xpasal2 aku terpakse basuh pakaian pg2 bute..pape pom thanks skali lg pade kawan2 yg telah berpakat knekn aku n yg terlibat secare xlangsung terutame sepu,jali,meor,wan,papa,mizi n peja..time kasih banyak2!!!kalo nk tgk ape yg jadi,kt bawah ni ade video..korg tggu la beZday korg plak k..bkn stakat tepung ngn telur aku bg, buah durian skali...haha..

video











Friday, October 31, 2008

Antara cinta dan suka


Di hadapan orang yang kita cinta,
hati kita akan berdegup kencang….
Tapi di depan orang yang kita suka,
hati kita akan gembira…
Di depan orang yang kita cinta,
musim sentiasa berbunga-bunga…
Di depan orang yang kita suka,
musim itu cuma berangin sahaja…
Jikalau kita lihat di dalam mata orang yang kita cinta,
kita akan kaku…
Tapi jikalau kita melihat ke dalam mata orang yang kita suka,
kita akan tersenyum…

Di depan orang yang kita cinta,
lidah kelu untuk berkata-kata…
Di depan orang yang kita suka,
lidah bebas berkata apa sahaja…
Di depan orang yang kita cinta,
kita menjadi malu…
Di depan orang yang kita suka,
kita akan tunjukkan imej yang sebenar….
Kita tidak boleh merenung mata orang yang kita cinta….
Tepi kita selalu merenung mata orang yang kita suka…
Bila orang yang kita cinta menangis,
kita akan turut menangis…
Bila orang yang kita suka menangis,
kita akan turut membuat dia gembira…

Perasaan cinta bermula dari mata,
Perasaan suka bermula dari telinga…..
Jadi, jikalau kita berhenti menyukai seseorang yang kita suka…
Umpama kita membuang telinga kita
Tapi jika kita cuba menutup mata
Cinta berbuah menjadi airmata
Setiap orang yang akan mengalami ini dalam hidup mereka, Cuma fikirkanlah bersama-sama siapa yang anda cinta samaada si dia ialah oranG yg anda suka atau oranG yg anda ciNta..




Wednesday, October 29, 2008

eXaM!!!!!


seMekOm...lame dah xbg salam..hehe..yOoyo main yOyo..ape khabar anda d sane?di harapkan ceria n sehat selalu hendaknyer..ceh dah mcm jd DJ plak aku nih..hehe..erm..sekarang ni mesti ramai bz kn...al maklumla exam dah dekat..huhu..especially bdk2 U..skrg ni pom dah ade U yg dah stat final dorg..aku xlg..dalam study week lg,2la sbb sempatlg dok taip bendalah ni..hehe..tp sem ni agak ok la jadual final aku..compare ngn sem lepas,gap 1 ari je,dah la 3 paper xde gap..sem ni huhu..ok la..ade yg gap dekat semggu lebih...(bejet bleh score la 2)2la dok relax jer..hehe..dah dekat nk eXam baru la tau nk study..yg xpenah p library pOm dah mule p..hehe..pape pom..selamat menjawab eXam kawan2..semoge result kiter kali ni kuar ngn flying kaler..jangan kaler merah jer..hehe..amin...



















Doa-doa Menghadapi Peperiksaan

Doa agar dikurniakan kefahaman yang baik dan ingatan yang sempurna sewaktu menelaah matapelajaran:

اللَّهُمَّ ارْزُقْنَا فَهْمَ النَّبِيِّينَ وَحِفْظَ المُرْسَلِينَ وإلْهَامَ المَلاَئِكَةِ المُقَرَّبِينَ فِي عَافِيَةٍ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ
(Allahummar zuqna, Ya Rabbi fahaman nabiyyiin, wa hifzaal mursaliin,
wa 'ilhaamal malaikatiil muqarrabbin, fii 'aafiyaati, ya Arhamar raahimiin)

Maksudnya: "Wahai Tuhanku, kurniakanlah kami fahaman nabi-nabi dan hafalan para rasul
serta mendapat ilham dari para malaikat yang hampir denganMu,
juga kurniakanlah kami kesihatan Wahai Tuhan Yang Amat Pengasih"

Doa sebelum masuk ke dalam kelas atau dewan peperiksaan:

وَهَيِّئْ لَنَا مِنْ أَمْرِنَا رَشَدا
(Wa hai yi' lanaa min amrinaa rashadaa)

Maksudnya: Ya Allah, persiapkan kami mengenai dengan urusan kami dengan petunjukMu)

Doa apabila terlupa ketika menjawab soalan:

سُبْحَانَ مَن لاَّ يَنَامُ وَلاَ يَسْهُو. اللَّهُمَّ ذَكِّرْنِي مَا نَسِيتُ
(Subhaa na man laa ya naa mu wa laa yas huu
Allahumma zakkirnii maa nasiit) 3 kali

Maksudnya: Maha Suci Tuhan yang tidak pernah tidur dan tidak pernah lalai,
Wahai Tuhanku, ingatkanlah aku apa-apa yang aku lupa)

Doa memohon kejayaan cemerlang(dibaca sebelum tidur setiap hari sehinggalah keputusan peperiksaan diumumkan):

اللَّهُمَّ إني أسْألُكَ الفَوْزَ عِنْدَ القَضَاءِ وَمَنَازِلَ الشُهَدآءِ وَعَيْشَ السُّعَدآءِ وَالنَّصْرُ عَلَى الأعْدآءِ
(Allahumma inni as-alukal fauza 'indal qadha
wa manaazilasy syuhada wa 'ai syas su 'a da'
wan nasra alaal a'daa')

Maksudnya: Ya Allah Kami memohon kejayaan dalam setiap ketentuan, tempat para syuhada'
dan kehidupan orang-orang bahagia serta kemenangan mengatasi musuh

Saturday, October 18, 2008

raye Oh raye....













Raye, raye ..n raye..sape kate raye kejap je..sebulan pose, mestilah raye pom kne sebulan jgk kn..kalo x,xaci la..time raye yg bestnyer kite dapat jumpe sdare-mare kita yg dah lame xjumpe walaupom kite jumpe 2 seribu satu niat..hehe..egtkan ps balik ke U dah elang la suasana raye ni..isk..rupernyer, ada lg..ape xnyer..member sane sini wat umah terbuke, ngn sambutan raye peringkat Universiti lg..mmg best la raye..yg bezanye just xdapat duit raye je..hehe..aku pOm egt nk wat Open house gak..tp da kOmpem xde oRg bleh p..hehe..

Tp yg plg best p Open hOuse umah lecturer..Umah Pn. Syikin(nk promote skit)..hehe..walaupOm ktOrg p jusT laky jer(boikot bdk pOmpuan time 2)uish..mknanbkn main best lg..peberet aku pOm ade..satey..katernyer Pn xdO mlm dok siapkan mknan tok ktorg ni..ktorg pecaye jela..nnt kne tolak markah CW..hehe..mmg sedap la(sbb Pn. tempah satey 2..hehe)..tp yg xbestnyer anak Pn ni asyik dok nangis jer,,isk..nasib baik bdk 2 comel,mcm mama n papa dia la kn..(bodek nk dapat markah CW lebey..hehe)..time kt umah pn 2, bnyak la dok buat ketupat n dok korek rahsia..hehe..Pn mmg sporting abis la..xsangka pn ni masih berjiwa muda…errr…hehehe..pape pom thanks pade Pn NOOR ASYIKIN BT SULAIMAN..(sy dah egt dah name Pn,psni xkn tertukar ngn awek lain la..haha)…sbb wat Open hOuse pade kami student 2-BENE…thanKs

p/s: bUat Pn syikin,,sy bkn seorg
player..Don't juDGE a PeRsOn by its BloG






Saturday, October 11, 2008

AYAT TERSIRAT PEREMPUAN



Kalau perempuan tanya: Lawa ke budak pompuan tu?

Makna tersembunyi: Siapa yang paling lawa? I ke, budak pompuan tu?

Kalau perempuan tanya: You dah makan ke belum?
Makna tersembunyi: Jom pi makan. Lapar ni!

Kalau perempuan kata: Lawa-lawa la baju kat sini, yek.
Makna tersembunyi: Belikanlah untuk I.

Kalau perempuan kata: Rasa macam nak pening la.
Makna tersembunyi: Tolong picit kepala.

Kalau perempuan kata: Letihnya hari ni. Mana nak masak, basuh kain-baju lagi...
Makna tersembunyi: Kita makan kat luar jelah. Lepas tu, tolong basuh kain-baju sekali, yek.

Kalau perempuan kata: Kita lebih sesuai berkawan saja.
Makna tersembunyi: I tak nak kat you. Tak paham-paham ke?

Kalau perempuan kata: I suka berkawan dengan you. You baik, memahami bla bla bla...
Makna tersembunyi: Hish... I rasa macam minat sesangat kat you la... Rasa macam nak jadi awek you je.

Kalau perempuan tanya: You pernah tak teringatkan awek you yang dulu?
Makna tersembunyi: Kalau nak gaduh, kalau berani sangat, sebut la nama dia depan aku.

Kalau perempuan kata: I sanggup berkorban demi kebahagiaan you.
Makna tersembunyi: Amboi! Aku kena berkorban.Habih, hangpa dua ekoq gak yang seronok.

Kalau perempuan kata: I tak kisah kalau memang betul you nak kahwin lagi satu. Asalkan you berterus-terang dengan I, bersikap jujur dan berlaku adil.
Makna tersembunyi: Sapa kata aku tak kisah? Adil ke tak adil, aku tak kira! Langkah mayat aku dulu sebelum nak menikah lagi satu.

PERKATAAN LAZIM YANG KAUM HAWA SERING GUNAKAN


FINE

Ini la yang perempuan suka gunakan untuk hentikan pergaduhan, lebih-lebih lagi bila dia rasa dia yang betul dan anda kena diam. Jangan sekali kali gunakan perkataan ini untuk memberi gambaran rupanya, terutama sekali apabila dia sedang mencuba pakaian di kedai - hanya akan membawa anda berdua bergaduh.

LIMA MINIT

Ini sebenarnya setengah jam. Ianya sama jugak dengan lima minit yang perlawanan bola sepak akan berakhir sebelum anda membawa sampah ke luar, jadi ini adalah pertukaran yang seimbang.

TAKDE APA-APA
Ini bermakna "something" dan anda perlu berjaga-jaga! Perkataan ini melambangkan perasaan perempuan yang inginkan anda berputar-putar kat dalam macam mesin basuh. Selalunya, ini akan memulakan pergaduhan yang akan bertahan selama 'LIMA MINIT' dan diakhiri dengan 'FINE'.

PERGILAH! (dengan kening terangkat)

Ini adalah satu cabaran yang akan membuat si perempuan menjadi marah dengan 'TAKDE APA-APA' dan diakhiri dengan 'FINE'. PERGILAH (dengan kening biasa) Ini bermakna 'mengalah' atau 'buat je la apa yang awak nak sebab saya tak kisah'. Anda hanya akan mendapat situasi ini dan dalam beberapa minit diikuti dengan 'TAKDE APA-APA', 'FINE' dan dia akan bercakap kembali dengan anda dalam masa 'LIMA MINIT' apabila dia dah sejuk.

MENGELUH YANG KUAT
Ini sebenarnya bukanlah perkataan, tetapi kenyataan yang sering disalah anggap oleh kaum lelaki. 'MENGELUH YANG KUAT' bermakna dia merasakan anda adalah seorang yang bodoh ketika itu dan dia sendiri terfikir kenapalah dia menghabiskan masa berdiri di situ dan bergaduh mengenai 'TAKDE APA-APA'.

MENGELUH YANG PERLAHAN
Lagi sekali, ini bukanlah perkataan. 'MENGELUH YANG PERLAHAN' membawa maksud yang dia berasa puas. Adalah lebih elok jika anda duduk diam, jangan buat sebarang tindakan... dan dia akan kekal puas.

OKAY LAH
Ini adalah kenyataan yang paling merbahaya seorang perempuan boleh buat kepada lelaki. 'OKAY LAH' bermakna dia ingin berfikir panjang sebelum dia membalas terhadap perbuatan anda yang telah menyakitkan hatinya. 'OKAY LAH' selalunya digunakan dengan 'FINE' bersama 'Kening Yang Terangkat'.

BUAT LAH

Satu ketika di masa depan dalam masa terdekat, anda akan dilanda masalah yang besar.

TOLONGLAH
Ini bukan kenyataan, sebaliknya adalah pelawaan. Seorang perempuan memberi anda peluang untuk mengeluarkan sebarang alasan atau sebab di atas apa yang telah anda lakukan. Anda mempunyai peluang yang adil dengan kejujuran, jadi berhati-hati dan anda tidak akan mendapat 'OKAY LAH'.

TERIMA KASIH
Seorang perempuan mengucapkan terima kasih. Jangan pengsan. Terima dan ucapkan sama-sama.

TERIMA KASIH BANYAK-BANYAK

Ini banyak berbeza dari 'TERIMA KASIH'. Seorang perempuan akan menggunakan ini apabila dia dah terlampau marah pada anda. Ini menunjukkan yang anda telah menyinggung perasaannya dan akan diikuti dengan 'MENGELUH YANG KUAT'. Berhati-hati untuk tidak bertanya apa yang salah selepas 'MENGELUH YANG KUAT' kerana ini hanya akan membuat dia berkata 'TAKDE APA-APA'.

zAman Yg paLinG beSt bG seMUa Org meStilaH zAman kaNak2 kn,,,rinDunyeR,,

Budak2 yg lahir pd thn 80′an mesti ingat
mase skola rendah dulu:

- kat skola ade salesman jual buku
cerita. ari ni bg list, esok mintak duit
beli walaupun cerita buku tu dah tau.
salesman susu pon camtu gak.

- kat library, budak2 mmg baca buku tp
just tengok gamba je. bile ade program
Nilam, sebok semua nak pinjam buku.

- RMT kat skola mkn x best, tp yg
berduit pon join RMT, x phm….

- pakai pensel box yg bole bukak dpn
blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die.

- main lwn pemadam, syg nak guna utk
padam. padahal itu fungsi sbnr, utk padam!

- pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm
ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.

- cikgu pakai pembaris kuning pjg. Ade
pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu
pgg pon kat situ.

- bulu ayam jd ramping krn sering
dijadikan rotan.

- time pendidikan seni, lukis sume boleh
tp bile time kaler sume hampeh. ade gak
buat anyaman pakai kertas warna, kolaj
la, ape la…

- main game 2D. super contra, super
mario, street fighter, sume pakai tape.

- jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole
tuka2 kaler ikut suhu n cuaca.

- takut BCG tp lepas inject poyo la pulak…

- balik skola beli JoJo xpon Dendang.
Tora pon best gak. Beli se mata2 nak
mainan, coklat die x mkn pon.

- Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die
kat tV bole tembak alien tu…

- Siri kartun; power rangers, ultraman,
transformers, ninja turtles,
Thundercats, maskman, Gaban dan mcm lg.

sume ni kite jgn lupe,ni sume merupakan zaman kanak2 kite dulu,bdk2 zaman skrg xsempat nk layan sume ni..betape indahnyer zaman kanak2 kiter dlu pom kite xdapat nk putar balik..so jadikan 2 sume antara kenangan kite yg tersemat d hati kite..jgn lupe kite akan sentiasa
berubah, cume asal-usul kite yg
permanent.. huhu~

sInGle??ape masalahnyer??




HalOoo,,hari ni kite cakap pasal single ea,,sekarang ni bile cakap pasal single semua 0wang sedih,,,npew ea?? adakah bile kite single bermakna idup kite mula xbermakna dan jadi punah ranah,,?? abes 2 apew fungsi kawan2 n family?? sebenarnye bukan adew hal p0wn kalau single,,ramai agi 0wang yg shayunkan kite,,cume kite yg xpernah nak menghargai n sedar sumer 2,,bukan apew,,,sekurang2nye idup kite xdew r lemah n xbersemangat sangat,,sebenarnye bile kite single banyak yang kite bleh belajar,, n bak kate slh sorg kawan baik aku,be single is simple,double is trOuble,,huhu,,kalau dulu ade girlfrenz wat papew sume nak melibatkan or bersame GurlFrenz,,,sampai kite xsedar kadang2 kite ni terlalu pentingkan si dia dari org lain,,sanggup habiskan duit untuk si dia,cbe untuk memahami setiap masalh n cube untuk bg yg terbaik untuk dirinya tanpa memikirkan diri kite sendiri..walhal, kite xsedar..sume 2 bknnyer dapat membuatkan diri kite ni lebih d hargai, malah akan membuatkan kite mkn kecewe apabila sume yg telah kite lakukan d sia-siakn begitu jer..mungkin pompuan ni xpenah tau nk hargai sesuatu n ape ertinyer sesebuah pengorbanan..ermmm,,kadang2 bile tgok pasangan yg bahagia terasa jugak nak bahagia camtu,,bukan xb0leh n bkn xde org yg nk kn,,hati kite sendiri ni la yg paling jujO ngn kite,kalo kapel tp kalO atI ni da xdapat nk trime GuRl len,watpe sumer 2,,malah kiter akn trus mengecewekan lebih ramai pompuan kalo kite lawan hati kiter kerana mungkin pade awlnyer mgkin kiter dapat sayang pompuan lain, tp sampai biler kiter dapat trus lawan ati kiter?n sdh tentu satu mase kite akn sedar..tiada maknenyer sesuatu hubungan itu tanpa kerelaan dari ati kiter sendiri..mmg bleh kalo nk POm,kite p0wn b0leh gk wat cmtU,,tp bahagia tu bukanla yg hakiki dan t0wk jangka masa yang lama,,bukan sume 0wang ikhlas ngan kite,,,t0wl x..??buat ape kalo kite kapel tp si dia xpenah nk hargai kite pom,lg teruk kalo dia dgn senangnyer lepaskan kiter dari edOp dia mcm 2je hurmmm,,,papew p0wn yang penting kite cUbe utK happy,,jGn biarkan pisang berbuah 2 kali,,lg teruk kalo 3,4 kali!!!2 BODOH namenye!!mcm kate kwn baik aku,emosi tu fitrah.perkara yg menyentuh emosi mmg sukar dilupakan even orang x nampak pon luka 2 kat lua.but don’t let ur emotion control the whole of ur life.be strong.face the reality.if we stil have even a chance y not try to catch back the ‘precious past’.all people make mistake.if we can’t forget,just 4give,,JOdOh 2 d tangan TUHAN,biarla mase je yg menentUkan seGalanYe,,banyak perkara yg dapat kiter lakukan selain daripa kapel ni..cbe luangkan mase ngan kawan2 dan family n lIbatkn dr dgn pelbagai aKtiViti,try t0wk blajar tentang erti kehidupan dalam mase yg serba singkat ni,,

cInTa??


ORANG kata, jangan benci sangat pada seseorang, kelak kita akan menyintainya separuh mati. Walau tidak termaktub dalam kitab, namun kata-kata inilah yang diperturunkan dari generasi ke generasi.
Pepatah Inggeris pula ada menyebut, 'it takes a second to know someone, a minute to like someone, an hour to love someone but it takes the rest of your life to forget your love ones'. Tiada kajian saintifik membuktikan kesahihannya kerana proses kehidupan manusialah yang menjadi saksi kebenaran pepatah tersebut.














Kata orang, cinta pertama sukar dilupakan walau datang cinta lain kemudiannya. Tidak semua orang bertuah memiliki cinta pertama sebagai
cinta sejati. Bagiku, cinta yg pertama la cinta yg banyak mengajar aku tentang erti sesebuah hubungan, bagaimane rasenye ingin disayangi, dipercayai, bagaimane rasenye bile kiter terlalu sayangkan seseorang,,& bagaimane apabila kite kehilangan sume 2..walaupun begitu,,sume 2 ttp memberikan kesan yg akan merubah hidup dan xmungkin dapat dilupekan,,
Kita tidak tahu bila kita akan bertemu cinta sejati kita. Mungkin pada cinta pertama, kedua, ketiga atau akhirnya kita menyedari bahawa cinta sejati kita hanyalah pada Ilahi. Namun begitu, aku bersyukur kerana sume yg terjadi membuatkan aku sedar,xsume yg kite impikan & inginkan dalam hidup ni,kite dapat,,& aku percaye kepade Pencipta,,mungkin ade sbbnye mempertemukanku dengan insan yang salah dahulu sebelum menemui cinta sejatiku.
Orang kata, jika kita cintakan seseorang, bebaskan dia. Jika dia kembali, maknanya dia memang tercipta untuk kita,,namun begitulah sebaliknye,,walaupOm sudah banyak kali dibebaskn ,dia ttp kembali,,walaupOm sdh berkali2 peristiwa yg same terjadi,,siape sangke,,siape yg dapat melawan kehendak ati,, as we know, tiade yg paling jUjO melainkan hatI kite sendiri..kaLo ati dah terlalu sayangkan sesOrang, ape yg jadi pOm kiter stIll trime dia..walaupOm sekecil mane kepercayean yg dapat kite berikan,,tp ckplah setakat e2,,pisang dah berbuah banyak kali,,walaupom perasaan yg ade skrg masih lg same, mugkin just mase dapat pudarkan sume 2..n hope mase juga akn buat aku mampu sayang org lain,,,




terima kasih kerana menjadi kawan pertama
terima kasih kerana menjadi perempuan pertama
terima kasih kerana menjadi inspirasiku
terima kasih kerana berkongsi kasih
terima kasih Di atas segala-galanya
terima kasih.....

tp jike ati dah dapat trime Org lain yg lebih menghargai kiter,,Luahkan hasrat dan impian kita dengan ikhlas dan berusaha memperolehinya..mcm nasihat kawan aku, " LIFE IS TOO SHORT TO WAKE UP IN THE MORNING WITH REGRETS..SO,LOVE THE PEOPLE WHO TREAT U RIGHT..FORGET ABOUT THE ONES WHO DONT..
AND BELIEVE THAT EVERYTHING HAPPENS FOR A REASON..
IF U GET A CHANCE,TAKE IT..
IF IT CHANGE UR LIFE,LET IT..
NOBODY SAID THAT IT WOULD BE EASY,
THEY JUST PROMISED IT WOULD BE WORTH IT..."... Tiada doa yang tidak didengar, tiada usaha yang disia-siakan. Percaya pada diri dan hati kita.
Cintailah diri dan cintailah segala yang kita ada, jangan persiakannya.














in life, ALLAH doesnt give you the person you want, instead ALLAH gives you the person you need…
to love you… hurt you and teach you the real meaning of life…
amin,,,,,,

Thursday, June 12, 2008

contact me

Friendster

ahmadsomething@yahoo.co.uk




Yahoo Messenger

ahmadsomething@yahoo.co.uk


Skype
ahmadsomething



Facebook
ahmadsomething@yahoo.co.uk



Tagged
ahmadsomething@yahoo.co.uk



Hi5
ahmadsomething@yahoo.co.uk

Wednesday, June 11, 2008

mY pRoOjeCt..

Electronic Spectacle
2008 @ mygroup

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
–Specification–
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1. Carl Zeiss Tessar 2.8/5.6 lens
- 2.8/5.6 mm lens with auto focus
- 10 mega pixel with CMOS sensor
- 20x digital zoom
- focusing range : 10cm (macro) to infinite
- motifs : landscape, portrait, night, sport, macro
2. Integrated Motorola 68000 chip
- tested using Motorola 68000 microprocessor devices
- coding constructed using Xilinx ISE v9.0.0
3. Bluetooth version 1.1 chip
- range frequency : 2402 MHz ~ 2480 MHz
- data rate : 723 Kbps
- transmission range : up to 10 meters
- power consumption : 46.5mA
4. Supported USB 2.0 and above to charge the battery and transfer pictures

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
–Requirement PC to transfer pictures–
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1. Windows 98SE/ME/XP/2000/Vista
2. DirectX 9.0c
3. Pentium III or Athlon at 1GHz
4. Build-in Bluetooth connection or devices to receive Bluetooth connection

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
–Supported pictures–
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1. Any pictures with .jpg, .png, .gif can be create
2. High resolution pictures capability
3. Image sizes supported : 1028×768, 600×800, 100×100 (for avatar), 600×300 (for banner)

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
–Technical issues–
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1. Within research, many technical issues have been found and not all resolved.
2. The bugs found was fixed
- the chip cannot translate the coding instruction given
- Bluetooth connection cannot be created
- Bluetooth chip cannot detect the others Bluetooth-devices connection
- lens was not detected by the Motorola 68000 chip
- lens cannot focus the pictures when zooming in and out
3. The users can continue provided us with technical issues related with the spectacle.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
–Contact us–
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1. All requests for technical support should be made using our technical
support request form: ElectRoniC GrOup
2. Any inquiries can be made by contact our friendly staff or by click tHose name below:
- Syukor Bin Majid : +6017-6010074
- Ahmad Syaznan Bin Mohd Asri : +6012-9058184
- Mohd Nasri Bin Md Nasir : +6017-5072378
- Mohd Azmi Bin Muhajer : +6013-6242575
- Shafiee Bin Super : +6017-2688485

(c) 2008 MyGroup Techcomm Limited. All rights reserved. “Electronic Spectacle”(tm)
and “MyGroup”(tm) are trademarks of MyGroup Techcomm Limited.Original Concept Ahmad
Syaznan Bin Mohd Asri. Developed by MyGroup Techcomm Limited. Published by
The MyGroup Techcomm Limited. Unauthorised copying, adaptation, rental, lending, re-sale,
arcade use, charging for use, broadcast, cable transmission, public performance,
distribution or extraction of this product or any trademark or copyright work that forms
part of this product is prohibited.

Tuesday, April 15, 2008

teka-teki

JOm usha teka-teki....nk tau jawapan,,just highlight bawah soklan....lets enjoy..

1.Hitam, panjang, dipeluk dan diapit dua paha?
~Orang sedang panjat tiang talipon

2.Apa nama sudirman masa kecil?
~sudirboy

3.Rumah apakah yang gunakan banyak air?
~Rumah terbakar

4.Apa yang mahal pada BMW?
~BMX

5.Ape persamaan kain jemuran ngan telefon?
~Dua-dua kalau dah 'kringgg' bole diangkat...

6.Gajah terbang dengan ape?
~Dengan susah payah...

7.Tukang ape yang kalau dipanggil, die menjenguk ke atas?
~tukang gali kuboq...

8.Ape persamaan Michael Jordan ngan Michael Jackson?
~Dua-dua tak kenal korang...

9.Kenape lelaki jarang kene penyakit anjing gila?
~sbb lelaki ni kan 'buaya'...think about that guys...

10.Siape yang menemukan dompet kulit?
~Yang menemukan dompet kulit tersebut tolong pulangkan kepada saye..

11.Lima pasang stokin direndam di dalam laut merah. Setiap pasang stokin itu berwarna putih, hijau, biru, kuning dan hitam. Apa akan terjadi kepada semua stokin tersebut?
~Stokin tu basah lah....

12.Kenapa doktor bedah kalau melakukan pembedahan mulutnya ditutup ?
~Kalau matanya yang ditutup, dia tak dapat melihat!

13.Kenapa mayat dibungkus kain putih?
~Kalau dibungkus dengan kain hitam , siapa takut!!!!

14.Bila gajah jadi ayam, lalu singa jadi ayam,dan kambing jadi ayam. maka ayam menjadi apa?
~Ayam jadi banyaklah bilangannya..

15.Kenapa di tepi rel keretaapi ditaruh batu kerikil?
~kalau ditaruh pisang goreng pasti jadi rebutan..
16.Pak Ali ada sebuah ladang, tetapi dia nak tanam 2 jenis pokok iaitu getah dengan koko. Untuk memenuhi cita-citanya dia pun tanamlah pokok getah separuh dan pokok koko separuh, Soalannya pokok apa tumbuh dulu?
~Dua-dua tak tumbuh, sebab dia tanam separuh je...

17.Kalau kancil dengan rusa berlaga, siapa yang akan mati?
~ Pemandunya lah yang mati...... kalau kereta kancil dengan rusa berlanggar..

18.Kenapa ayam lepas minum dia dongakkan kepala.kalau makan tak pulak?
~dia fikir nak buang air kecil tak boleh-boleh...

19.Apakah haiwan yang berkaki 3?
~Kuda cacat. Kalau tak cacat pasti kakinya 4..

20.Haiwan apakah yang paling tidak sopan?
~Kutu, kerana sering memijak-mijak kepala orang..

21.Seorang lelaki memakai pakaian serba hitam, seluar hitam, kasut hitam, sarung kaki hitam, sarung tangan hitam, dan kacamata hitam. Ia berjalan di sebuah lorong hitam. Seluruh lampu di lorong itu padam. Kemudian, sebuah kenderaan berwarna hitam dengan lampu yang juga padam meluncur memasuki lorong. Namun tepat di depan lelaki itu kenderaan berhenti. Bagaimana mungkin pemandu kenderaan itu boleh melihat lelaki serba hitam itu?
~Waktu itu adalah siang hari bukannya malam!

22.10 ekor burung sedang terbang, tiba-tiba berdentum guruh dengan kuat. 6 ekor burung terus terbang tanpa masaalah,namun 4 ekor burung telah jatuh kebumi. Soalannya: Kenapa 4 ekor burung itu jatuh kebumi?
~Kerana 4 ekor burung itu menutup telinga dengan kepaknya dan menyebabkan ia tidak dapat terbang seperti biasa..

23.Buah apa, kita kena makan dulu, baru boleh ambil?
~Buah dam.. kita kena makan buah dam lawan kita, baru boleh ambil buah dam dari pihak lawan...

24.Kenapa siput babi jalan lambat?
~Sebab sambil berjalan, die asyik fkir die 2 siput ke babi..

25.Goreng pisang ada dua puluh, diambil sebelas , tinggal berapa?
~Tetap dua puluh sebab hanya diambil , tidak dimakan..

26.Sebuah lori telah membawa 15 ekor kambing untuk dihantar kepada pelanggannya. Namun apabila sampai di sebuah persimpangan. lori itu telah membrek dengan mengejut dan menyebabkan 5 ekor kambing itu melompat. Kemudian sampai di sebuah selekoh 10 ekor kambing telah melompat lagi. Akhirnya berapa ekor kambingkah yang telah tinggal??..
~sume ade..sbb melompat dalam lori jer..

27.Ia memakai topi kuning, tapi bukan arkitek, memakai uniform putih tapi bukan doktor. Ia ada ekor tapi ia bukan binatang. Apakah dia?
~Taugeh..

28.Ada seorang wanita yang sarat mengandung dan nak bersalin, lalu suami dia bawa isteri tu ke hospital. Dia melalui ladang kopi dan lombong bijih timah. Lepas anak dia lahir, dinamakan Fatimah. Kenapa ?
~sbb anak dia tue pompuan..xkn nk bagi name Ali plak..

29.Haiwan apakah perutnya di kepala, kakinya dikepala,bahkan mata dan mulutnya juga di kepala?
~kutu la...sbb dia kn mmg dok atas kepale org...

30.Kenapa koboi mexico kalau berjalan sering membawa gitar?
~ Takkan nak bawak piano pulak! besar tuh!

Monday, April 14, 2008

paling berani

Tiga orang Jeneral dunia sedang bertanding keberanian tenteranya dan untuk membuktikannya masing masing jeneral memerintahkan salah satu prajuritnya untuk mengikuti arahannya :

1. Jepun
Jeneral : Prajurit maju sini
Prajurit : Siap Jeneral
Jeneral : Tangkap peluru yang saya tembak ke tubuh kamu
Prajurit : Siap Jeneral
Peluru ditembak dan kerana jaraknya terlalu dekat maka si prajurit tidak dapat menangkapnya dan terus mati.
Si jeneral dengan bangga mengatakan “lihat prajurit saya sangat berani dan sanggup mati”

2. Jerman
Jendral : Prajurit maju sini
Prajurit : Siap jeneral
Jeneral : Tangkap peluru dari RPG yang saya tembak
Prajurit : Siap Jeneral
Peluru meluncur laju dan prajurit yang menangkap hancur
Si Jeneral sangat bangga dan bilang ” prajurit saya lebih berani bahkan untuk menangkap bom RPG”

3. Indonesia
Jeneral : Prajurit maju sini
Prajurit : Siap Jendral
Jeneral : Seberangi kawasan periuk api dengan berlari cepat
Prajurit : Tidak mau jendral !
Jendral : Seberangi cepat !!
Prajurit : Tidak mau jendral !
sampai tiga kali sang jeneral memerintahkan prajuritnya, namun tetap di tolak.
Si Jeneral berkata “Lihat prajurit saya yang paling berani…. perintah jeneral langsung dia tidak takut…”

indahnye bahase

Caller : Hello, can I speak to Annie Wan (anyone)?
Operator : Yes, you can speak to me.
Caller : No, I wantto speak to Annie Wan (anyone)!
Operator : You are talking to someone! Who is this?
Caller : I’m Sam Wan (Someone). And I need to talk to Annie Wan (anyone)! It’s urgent.
Operator : I know you are someone and you want to talk to anyone! But what’s this urgent matter about?
Caller : Well…just tell my sister Annie Wan (anyone) that our brother Noel Wan (no one)has involved in an accident. Noel Wan (no one)got injured and now Noel Wan(no one) is being sent to the hospital. Right now, Avery Wan (everyone)is on his way to the hospital.
Operator : Look if no one was injured and no one was sent to the hospital, then theaccident isn’t an urgen t matter! You may find this hilarious but I don’t have time for this!
Caller : You are so rude! Who are you?
Operator : I’m Saw Lee (Sorry).

Monday, April 7, 2008

menGenai Diri Ini...

aku telah dilahirkan pade 11 november 1988 pada jam 8.25 pg oleh arwh mak yg tercinta..ketika itulah bermulanya kewujudan aku diatas dunia yg penuh pahit n manis ini..name diberi oleh kedua-dua mak n ayah aku selahirnya aku di dunia ini ialah AHMAD SYAZNAN MOHD ASRI,merupakan anak yg kedua drpada 7 adik beradik..abang sulong aku bername AHMAD SYAFEZAM,manekala adik2ku bername AHMAD SYAFUAN,AISYAH SYAFIQAH,AISYAH SYAHERA,AISYAH SYAZLIN, n yg paling kecik n comel mcm abg dia ni bername AHMAD SYAMEIR..hehe...stakat 2 jer kot,kuota dah ckp katenyer ayahku..hehe..sejak dari kecik aku ni paling nakal n lain di kalangan adik-beradik yg lain..ekot sape xtau..hehe..dr kecik aku ni ske melukis...huhu...sampai mcm2 masalah terjd...time skola rendah,duit p skolah asyik dok bli kertas wat melukis...2sbb badan mengancam semcm skrg..haha..kebnyakkan buku tulis pom penuh ngn lukisan katOn..time skola menengah ade skali aku kne panggil kt cikgu sbb buku nota tok subjek dia penuh ngn lukisan,notanya xlengkap...hahaha...tp skrg aku dah kureng pegang pensil conteng2 ni..minat dah elang...huhu..tp agaknyer hobi aku ni xkn lari jaoh sgt kot..skrg ni aku gak ske edit2 gambo,osakkan gambo..hehe..aku bleh luahkan ape aku ase melalui gambo2 yg aku edit 2...sbb aku ni xpandai nk citer kt org..lg best luah kt something yg slalu xlawan ape kiter kater..stuju jer memanjang,,hak3..lain la mcm pompuan,their have their own cooling thing(kawan baik la nih)..yg bleh jd tempat dorg ngadu kt..erm..lain3..sbb aku ni LELAKI..hak3..dah2..ape aku ngarut ni..sambung2.....kt skola menengah dlu aku agak aktif join pape..Pernah jd pengawas(sbb xde org sgt time 2..haha),penah jd ketua klas(sbb aku plg bising dalam klas..haha),penah jd pengawas perpustakaan(ni xtau sbb ape..haha),menjadi pengerusi Badan berunifom PBSM(join sbb ramai awek..xsangke dapat pegang slame 2 tahun..haha)..2jela serba ringkas pasal dri aku ni dlu2..segale susah n senang mase dlu dah menjadi kenangan yg xternilai...dengan kenangan itulah kiter membesar..dan membentuk diri kiter..walau sekaye mane kiter pom,kiter xkn mampu pergi ke mase silam kiter..so, 2lah KENANGAN...something(knape la aku asyik sebut ayat ni..)that priceless...pape pom..manusia akan berubah apabila umo dah meningkat..keadaan akan mengubah sesorang 2 menjadi lebih matang(bajet aku mcm dah matang..haha)..dah2...serius skit...errr...oleh itu, mase lalu la mencoretkan diri aku yang sekarang ni...

Name : Ahmad Syaznan Mohd Asri
date dikluarkan : 8.25 a.m , 11november 1988
expired date : ...........errr...

Pendidikan : taDikA Of teRenCat akAl,SeK KeB DwN Beta,sEk kEb sRi MelOR,SeK KeB MulOnG 2,sKul MeN. Keb. MuLOnG,keDah MatRicUlatiOn cOllGe,UniveRsiTi TeKniKal MalaYSia MeLaKa..(INSYALLAH sampai MASTER..aminn...)
Hobi dimase BZ : ske melukis, mengambil gambO,edit GamBo,Rempit,ChattinG,swImminG,tukar nO tpOn, tamBah bil. encik encet,tdoq.....
Kelebihan : err....

Kelemahan : cne nk berjimat ek???
Cite-cite : nk jd Utromen yg menyelamatkan bumi dr ancaman raksaksa jahat..save the cheer leader, save the world...huhu..
Relationship status : in relationship ngn cik awek...cik Safira Binti Mohamad Apandi
Secare Ringkas : ske berkawan ngn sape2, agak sombong kalo ngn org yg xbape nk knl(org yg kate,bkn aku yg kate)..hahaha...agak caring(tp bkn ngn same spisis)..haha...
FalSaMPaH : "sOmetHinG is BetteR tHan NotHinG"
DreamZz : sOmeday,someWhere,somehow,there are no more plastics smile......